In English

  E-mail
 
Webshop Nieuws Aanbiedingen Profiel Leeuwin's Serviezenhuis Cadeaulijsten
&
trouwen
Online cadeaulijst Merken
 

Sitemap Leeuwin.nl

 


Bestekken
 

 
 

 

 

 

 


Koch & Bergfeld zilver
 

 



Wilkens Edelstaal

 

Waar is dat van gemaakt? Goede vraag, maar wat moet je met het antwoord? Op deze pagina leggen we het graag nog een keer uit: waarvan kan je bestek gemaakt zijn?

→ Meer over bestekdelen: wat is waarvoor?

Zilver

Verzilverd

Staal

Kunststof etc.

 

Zilver

Op enkele experimenten in titanium na, is zilver het meest exclusieve bestekmateriaal. Zilver wordt gebruikt voor het gehele bestek, behalve het lemmet van het mes.

Zilver moet gepoetst worden, maar de glans van zilver straalt veel warmte uit, die volgens de meeste mensen met de jaren alleen maar mooier wordt.

Er zijn vier bekende zilvergehaltes in omloop:

800 grams Echtzilver:
Het basisniveau, dat het meest duurzaam is. 80% van het gewicht van 12 lepels en vorken is van zilver

 

Antiek zilveren bestek

Vaak wordt er zogenaamd
'antiek' zilveren bestek aan-
geboden. Dit bestek is tweedehands zilver of verzilverd bestek. Als je dit zou willen kopen, let er dan op:

- dat het echt, gemerkt zilver is (Nederlandse stempels);
- dat het van één merk is (of een heel goedkoop 'allegaartje';
- dat er geen beschadigingen zijn, of vervangen lemmeten.

Bij Leeuwin's Serviezenhuis verkopen we uitsluitend nieuw bestek.

 

835 grams zilver:
De inmiddels in onbruik geraakte Nederlandse standaard. 83,5% van het gewicht van 12 lepels en vorken is van zilver

 

 

925 grams Sterling Zilver:
Het meest verkochte zilver, met een hoge puurheid en toch nog stevig. 92,5% van het gewicht van 12 lepels en vorken is van zilver

 

 

999 grams zuiver zilver:
Bijna puur zilver. Niet zo sterk meer, dit bestek is eenvoudig te buigen. 99,9% van het gewicht van 12 lepels en vorken is van zilver

 

 

Nadeel van zilver: ongeschikt om eigerechten mee te eten (er is een chemische reactie, het zilver beschadigt hierdoor en het ei gaat er in smaak op achteruit). Ook niet geschikt voor erg zure gerechten, maar dit maakt pas uit, als je het zilver er te lang in laat liggen.

Soms wordt zilver met goud gecombineerd, dit kan op 2 manieren:
Deelvergulding - kleine randjes en / of versieringen bij de krop worden van een goudlaagje voorzien, voor een extra rijke uitstraling
Volledige vergulding - alleen het lemmet van het mes wordt niet verguld, de rest van het bestek volledig. Zo goed als onderhoudsvrij, maar ongeschikt voor vaatwasmachines. Het lemmet wordt niet verguld, omdat je ander zo door je goudlaag heen snijdt!

Verzilverd

Wordt ook wel Plate of Pleet genoemd, naar het Engelse "Silver plated". Bij deze bestekken wordt er op een roestvrijstalen of alpaca ondergrond een dunne laag zilver aangebracht. Op roestvrijstalen ondergrond is de aanhechting van het zilver soms wat minder sterk, wat tot 'afbladderen' zou kunnen leiden.

De kleur is gelijk aan die van zilver, de merktekens geven het verschil aan. Verder is er geen verschil te zien tussen zilver of verzilverd.

Ook bij verzilverd bestek is alles behalve het lemmet van het mes van een laag zilver voorzien.

Nadeel van verzilverd (net als bij zilver): ongeschikt om eigerechten mee te eten (er is een chemische reactie, het zilver beschadigt hierdoor en het ei gaat er in smaak op achteruit). Ook niet geschikt voor erg zure gerechten, maar dit maakt pas uit, als je het zilver er te lang in laat liggen.

 

Verzilvering

 

 

90-grams

Het instapniveau van 'zwaar verzilverd' en een levensduur die bij normaal gebruik veelal tussen 10 en 25 jaar ligt. Over 12 lepels en vorken wordt in totaal 90 gram zilver verdeeld.

 

100-grams

Nauwelijks afwijkend van 90-grams verzilverd. Over 12 lepels en vorken wordt in totaal 100 gram zilver verdeeld.

 

120-grams

Biedt nog wat extra, een levensduur die bij normaal gebruik veelal tussen 15 en 30 jaar ligt. Over 12 lepels en vorken wordt in totaal 120 gram zilver verdeeld.

 

150-grams

Een zeer zware verzilvering en een levensduur die bij normaal gebruik veelal tussen 15 en 40 jaar ligt. Over 12 lepels en vorken wordt in totaal 150 gram zilver verdeeld.

 

180-grams

Door Wilkens geïntroduceerde extra zware verzilvering. Over 12 lepels en vorken wordt in totaal 180 gram zilver verdeeld.

 

200-grams

Deze zwaarste verzilvering wordt door Keltum gebruikt voor hun absolute topmodel. Over 12 lepels en vorken wordt in totaal 200 gram zilver verdeeld.

 

Edelstaal

Edelstaal is veredeld roestvrij staal: er zijn nikkeldeeltjes aan het staal toegevoegd, wat zorgt voor een meer glanzend (of gelijkmatig mat) uiterlijk vergeleken met puur RVS.Een deels gematteerd en deels gepolijst edelstalen bestek

Er zijn twee bekende soorten: 18/10 en 18/8 edelstaal. Als het bestek goed gemaakt wordt, is er hiertussen geen verschil merkbaar, de twee zijn even goed.

Mat edelstaal is vaak geborsteld of gezandstraald, glanzend edelstaal wordt gepolijst. Edelstalen bestekken worden het meest verkocht en zijn er in vele prijsklassen, die altijd onder de verzilverde en zilveren niveaus liggen.

Bij edelstalen bestekken zijn er messen uit één stuk (meestal molybdeenstaal) en uit twee delen, dus met ingezet lemmet.

Kunststof en dergelijke

Kunststof wordt regelmatig gebruikt om een bestek een gekleurd heft te geven, waarbij de voorkant van het bestek van edelstaal of messenstaal gemaakt is en aan het kunststof is bevestigd. Die bevestigingspunten vormen ook vaak een probleem: kunststof en staal reageren anders op warmte, waardoor de verbinding tussen de twee onder druk komt te staan. Daardoor kan een kunststoffen bestek wel eens gaan rammelen of losraken.

Alleen bij keukenmessen is de relatie tussen staal en kunststof echt goed onder controle, waardoor er zelfs keukenmessen zijn met een (deels) kunststof  greep (heft) die vaatwasmachinebestendig zijn. In het algemeen geldt echter: kunststoffen bestek is niet geschikt voor de vaatwasmachine.

Voor ivoor, been en hout geldt hetzelfde als voor kunststof: niet geschikt voor de vaatwasmachine, maar een leuke materiaalvariatie. Alleen hout wordt een enkele keer bij keukenmessen toegepast. Dit zijn vaak messen met een hoge prijs, doordat zeer hoogwaardig gelakt en zeer degelijke bevestigingsmiddelen worden ingezet.

Lemmeten

Het lemmet is het snijdende deel van een mes. Er zijn een boel soorten lemmeten, het belangrijkste onderscheid zit hem in de gebruikte materialen.

Roestvrij staal

Roestvrijstalen lemmeten zijn altijd gekarteld (er zitten tandjes op het snijvlak). Dit, omdat een roestvrijstalen mes niet (of tegen extreem hoge kosten) opnieuw scherp kan worden gemaakt. Over het algemeen is ons advies: koop geen mes met roestvrijstalen lemmet, want na een korte tijd is het voorgoed bot.
 

 

Carbonstaal

De scherpste keukenmessen hebben een carbonstalen lemmet. Sommige Japanse keukenmessen hebben zo'n hoog carbongehalte in het mes, dat het zeer breekbaar wordt - maar vooral ook ontzettend scherp. Het beste is, carbonstalen messen met de hand af te wassen en ook heel goed te drogen, want ze zijn gevoelig voor roest. Voor fijnsnijden in de keuken is carbonstaal het allerbeste, kartelen is bijna zinloos met deze messen.
 

 

Molybdeen legeringen

Dit wordt ook wel messenstaal genoemd. Door het element molybdeen aan het lemmetstaal toe te voegen, wordt een mes gemaakt, dat roestvast is, maar wel opnieuw geslepen kan worden. Bij de meeste tafelbestekken bij Leeuwin's Serviezenhuis is het lemmet of zelfs het hele mes van een molybdeenlegering gemaakt.
Bijna alle verzilverde en alle zilveren messen hebben een lemmet van molybdeen gelegerd staal.
Molybdeen gelegerde messen zijn er met vlaksnede (geen tanden), microcut (microscopisch kleine tandjes) en volwaardige kartels.
Met name in keukenmessen wordt een combinatie van veel carbon én molybdeen gebruikt, om een minder breekbaar en meer vaatwasbestendig mes te produceren.
 

 

Keramisch

Een aparte categorie, die we alleen bij keukenmessen zien. Een keramisch lemmet is van een soort porselein gemaakt en is dus breekbaar. Maar ze zijn net zo scherp als de beste carbonstalen messen en ze slijten nauwelijks of niet. Wie er voorzichtig mee omgaat, heeft een mes dat nooit meer geslepen hoeft te worden.

 

Nog een belangrijk onderscheid: een mes met een los ingezet lemmet (zoals bij alle zilveren en houten heften wordt gedaan), kan qua gewichtsverdeling worden geoptimaliseerd. Daardoor liggen messen uit twee delen vaak beter in de hand dan messen uit een stuk. We noemen deze constructie holheft, het zijn dus holheft-messen.

 

 
   

→ Meer over bestekdelen: wat is waarvoor?

→ Meer over bestekdelen: graveren