In English

  E-mail
 
Webshop Nieuws Aanbiedingen Profiel Leeuwin's Serviezenhuis Cadeaulijsten
&
trouwen
Online cadeaulijst Merken
 
   

Meer over pannen
 

 
   

De beste pan bestaat niet. Sorry, maar zo is het. Er zijn wel pannen die voor bepaalde eisen en omstandigheden het beste zijn. Daarom worden er ook pannensets verkocht - en losse pannen die daar nog speciale functies bij kunnen vervullen. Een typische pannenset bevat drie maten kookpannen (groot, middel en klein) en een steelpan, zoals de hiernaast afgebeelde set.
 

Meer over ...
de constructie van pannen
bakken en braden
 

Pannen in onze webshop
serviezenhuis.com

koken
stamppot en hoge druk
stomen, pasta, asperges en aromakoken
roerbakken
water koken  
fonduen  
sauzen  


 

 • ... bakken en braden

  In de Europese keuken bakt men in open pannen met een steel. De maat van het gerecht is bepalend voor de maat van de pan - een plat spiegelei kan in een koekenpan van 20 centimeter, twee passen beter in een pan van minstens 24cm. Koekenpannen in staal zijn lichter dan gietijzer, maar gietijzer is er in meer kleuren en beter geschikt voor dat leuke streepjeseffect op burgers en worstjes - kies hiervoor een speciale grillpan.

  Over aanbakken het volgende: een goed ingevette pan bakt minder aan, maar kies bij delicate gerechten voor een pan met anti-aanbaklaag. Dit kan voor omeletten, pannenkoeken en dergelijke. Een stuk vlees gaat toch het best op een metalen bodem.

  Een gehaktbal kan beter in een hapjespan - een koekenpan met een hogere rand. Dat spat gewoonweg minder. Hapjespannen zijn ook handig voor rijk met vlees of vis gevulde sauzen, zoals voor pasta Bolognese.

  Vlees dat lang bereid moet worden - waarvan de jus bijvoorbeeld met veel uien en wijn ook weer op het vlees moet inwerken - kan men het beste in een gietijzeren pan met een vrij zware deksel laten garen. Deze braadpannen zijn ook in gietaluminium (lichter, maar niet voor inductie geschikt) leverbaar, net als edelstalen braadpannen en braadsledes in hoge horeca-kwaliteit. Deze zijn lichter dan gietijzer en nog duurzamer. Een braadslede heeft vaak ook accessoires voor het bereiden van vis. Vis stomen of pocheren zijn ook heel goed mogelijk, zie bij stomen.

  Een speciale doufeu geeft de mogelijkheid om de deksel te koelen en zo een nog betere circulatie voor langzaam stoven. Dat levert ideale goulash op, bijvoorbeeld. Terug naar boven
   

 • ... koken

  Er bestaan veel maten kookpannen. Allemaal hebben ze twee oren en een deksel, het beste materiaal is edelstaal. Koper geeft nog meer extra warmtegeleiding, maar is intensief qua onderhoud. Het is weer de maat van het eten die de maat van de pan bepaald.

  Een soeppan kenmerkt zich door een grote inhoud en is verder gelijk aan een kookpan. Een beetje hogere pan zorgt ervoor dat eventueel schuim niet zo gauw over de rand komt - maar als je de soep bewaart, moet de pan nog wel in de koelkast passen! Terug naar boven
   

 • ... stamppot en hoge druk

  Kies voor een snelkookpan om bijvoorbeeld stamppot te bereiden. Natuurlijk is de magnetronoven populair geworden, maar om zelf een portie boerenkool te maken is zo'n ding gewoon onhandig. Aardappels op de gewone manier koken kan, maar snelkookpannen zijn... sneller!

  Met snelkookpannen kook je onder hoge druk. Daarom werkt zo'n pan met drukventielen en afdichtringen. Onderdelen die je ook gewoon kunt bijbestellen, mochten ze slijten.

  Ook sukade is uitstekend onder hoge druk te bereiden. Terug naar boven
   

 • ... stomen, pasta, asperges en aromakoken

  Koken met opzetstukken: pasta-inzetten, stoominzetten, aspergepannen met een mandje. Voor pasta en asperges zijn reguliere, veelal hoge stalen pannen met een extra inzet leverbaar. Door het inzetmandje hoeft het gerecht niet meer afgegoten te worden en de pan is passend voor het gerecht.

  Met een stoominzet, leverbaar bij verschillende pannenseries, kan je de groente of vis stomen. Dat betekent bereiden met waterdamp in plaats van in het water. Dit leidt tot nog meer behoud van vitaminen en kleur.

  Vis pocheren gaat goed in een stoompan: wijn en kruiden of bouillon en kruiden onderin en de vis op een stoommandje leggen.

  Aromakoken gaat nog verder dan stomen: het aroma van droge kruiden wordt boven in de pan door stoom het gerecht in gevoerd. Zo krijg je gekruid eten zonder dat de kruiden kunnen verbranden of verkleuren. Terug naar boven
   

 • ... roerbakken

  Roerbakken doe je in een wok (Chinees woord) of wadjan (Indonesisch). Dit is een grote pan met een kleine vlakke of volledige ronde bodem. Er zijn woks in gietijzer, staal en gietaluminium, wat het beste is hangt van je eisen af. Staal en gietaluminium zijn licht, gietijzer heeft zijn eigen andere sfeer en is het meest authentiek.

  Kies voor een wok met of zonder deksel, eventueel met een afleg- / stoomrooster, net naar gelang je behoefte. Terug naar boven

   

 • ... water koken

  Natuurlijk kan je water koken in een pannetje. Maar schenk dat maar eens uit, zelfs als er wel een tuitje is is dat moeilijk. Kies daarom voor een water- of fluitketel. Het verschil tussen de twee is eenvoudig. Een waterketel kan blijven doorkoken, er zal geen fluit klinken. Een fluitketel laat een alarmsignaal horen. Zo simpel is dat. Terug naar boven
   

 • ... fonduen

  Fonduepan met bijbehorende fonduevorken - Leeuwin.nlVoor velen de ultieme gezelligheid: fonduen. Het principe is simpel: een pannetje met olie boven een vlam. Het gaat om wat je ermee doet, maar ook welke stijl van fonduestel het beste in je huis past. Wederom is er staal en gietijzer leverbaar, soms zelfs passend bij je andere pannen. Je krijgt er altijd een rek bij met ruimte voor de fonduevorken. Vaak worden ook die vorken meegeleverd.

  De brander kan je het beste vullen met een brandpasta. Dat is veel brandveiliger dan spiritus en het gaat ook langer mee.

  Om ook te kunnen kaasfonduen kan je zien of er ook een caquelon (kaasfonduepan) op het fonduestel past. Een aardewerken caquelon is veel praktischer dan een stalen fonduepan, omdat kaasfondue veel minder heet hoeft te zijn dan de olie in een fonduepan. Een caquelon kan zijn warmte beter kwijt - precies zoals voor kaas bedoeld is. Terug naar boven
   

 • ... sauzen

  Sauzen maak je het beste in een steelpan of in een sauteuse. Het verschil tussen deze twee is de zijwand: een sauteuse heeft schuinere wanden en daardoor is roeren prettiger.

  Complexe, langzaam te bereiden sauzen kunnen het beste in een gietijzeren sudder-steelpan bereidt worden. Terug naar boven

 •  

   →

  Pannen in onze webshop
  serviezenhuis.com