In English

  E-mail
 
Webshop Nieuws Aanbiedingen Profiel Leeuwin's Serviezenhuis Cadeaulijsten
&
trouwen
Online cadeaulijst Merken
 
   


Porselein en zo
 

 
 

 

 

 

 


Arzberg 1382 Wit - porselein


Rosenthal Junto Bronze - stoneware

Gien Filet Bleu - aardewerk

 

Waar is dat van gemaakt? Goede vraag, maar wat moet je met het antwoord? Op deze pagina leggen we het graag nog een keer uit: waarvan kan je servies gemaakt zijn?

Porselein

Porselein is door de keurvorst van Saksen naar Europa gebracht. In een burchtstadje aan de Elbe werd een alchemist gevangen gehouden, net zo lang totdat hij het geheim van het Chinese porselein ontrafelt had - als hij goud kon maken was het ook goed, maar het Witte Goud was zijn doel. De alchemist heette Böttger. Het dorpje was Meissen, waar nog steeds een van de duurste en oudste porseleinfabrieken van Europa gevestigd is.

Porselein is een veredelde klei. Het bevat kwarts, veltspaat, kaolien. Nadat het in de juiste vorm gebracht is, wordt het gebakken bij temperaturen boven de 1200 graden Celsius. Porselein kenmerkt zich door een grote hardheid en is daarom vaak veel dunner dan aardewerk - je kan het veel dunner maken en dan is het net zo sterk als dik aardewerk. Maak je het even dik als aardewerk, dan is het meestal dus veel sterker.

Decoreren doet men vaak voordat het glazuur op het porselein is aangebracht - onderglazuur. Soms bakt men het glazuur met daarin het decorplaatje, zogenaamd inglazuur decor. En enkele zeer exclusieve en kwetsbare decors worden aan de buitenzijde aangebracht - opglazuur dus. Het glazuur wordt bij porselein bij een temperatuur van 1100 graden Celsius of hoger aangebracht.

Soorten porselein:

Bone China

Door toevoeging van een aanzienlijke percentage beenderas is Bone China de hardste porseleinsoort. Het is wit met een vleugje ivoor / crèmekleur. Bone China is met name sterker bij toenemende druk en is dus nauwelijks te 'kraken' - Wedgwood liet ooit een bus op vier kopjes zetten. De kleur is altijd iets van het witte af.

Vitroporselein

Hoewel dit enkele toegevoegde ingrediënten bezit, is Vitroporselein praktisch gelijk aan regulier porselein. Het valt dus evenzeer op door een zeer strak en hard oppervlak. De kleuren zijn ook gelijk en zeer variabel: van een lichte crèmekleur tot grijzig wit tot lichtblauw - of echt kraakhelder wit zoals bij de Duitse fabrieken uit Selb en het Italiaanse en Franse porselein.

Porcelaine Noire

Dit is de grootste bijdrage van het stadje Selb in Duitsland aan de industrie. Porcelaine Noire is een door en door zwart porselein, dat zowel mat als glanzend geglazuurd kan worden. Porcelaine noire is niet zo geschikt voor de vaatwasmachine, maar kent een prachtige structuur en is exclusiever en kostbaarder dan bone china.

Aardewerk - keramiek - faience

Dit is het voordeligste materiaal voor serviezen, simpelweg omdat de ovens minder warm hoeven te worden gehouden. Aardewerk is iets brozer dan porselein, maar kan in net zulke fraaie vormen worden gemaakt. De baktemperaturen liggen tussen de 650 en 900 graden Celsius.

De basiskleur is meestal iets meer crème dan bij porselein, maar door het glazuur kan het ook kraakhelder wit worden. Het oppervlak van aardewerk is altijd iets onregelmatiger dan van porselein, doordat het poreus blijft en dus vloeistoffen bij het bakken doorlaat. De hoeveelheid verontreinigingen en onregelmatigheden kan bij mooi aardewerk net zo klein zijn als bij mooi porselein, als de productie maar kieskeurig genoeg is.

Keramiek en faience zijn alternatieve namen voor aardewerk. Keramiek refereert daarnaast ook aan dakpannen en tegenwoordig aan maalwerken voor kruidenmolens en remschijven van sportauto's.

Stoneware

Aardewerk met een sterretje. Stoneware heeft een op aardewerk lijkende structuur, maar is bij temperaturen rond de 1300 graden Celsius gebakken. Daardoor is het stootbestendiger en meestal ook ovenvast. Stoneware is de zwaarste serviessoort, maar maakt dit goed door de sterkte van het materiaal.

Het glazuur bepaalt de kleur van stoneware, de hoge baktemperatuur laat zelfs blauw of groen toe, maar de 'eigen' kleur is altijd in de buurt van wit.

Glazuur

Glazuren zijn, je raadt het misschien wel, op glas gebaseerd. Door glaskruimels op te lossen ontstaat het glazuur dat op de porseleinen of aardewerken ondergrond wordt aangebracht.

Bij het aanbrengen kan de ondergrond niet in het luchtledige zweven en rondom geglazuurd worden. Daarom zijn er 'bakpuntjes', ongeglazuurde randen en deels ongeglazuurde buitenranden aan serviesdelen. Het glazuur moet immers in een keer worden aangebracht bij een zeer hoge temperatuur. Die temperatuur ligt zo hoog als het ondermateriaal toestaat en is dus meestal niet hoger dan zo'n 100 graden Celsius meer dan waarop het product eerst gebakken is - vaak zelfs iets lager.

 
   


Contact

Relatiegeschenken

Merkenindex