In English

  E-mail
 
Webshop Nieuws Aanbiedingen Profiel Leeuwin's Serviezenhuis Cadeaulijsten
&
trouwen
Online cadeaulijst Merken
 

 Sitemap Leeuwin.nl

 

 

Meer over pannen

 

 
   

... de constructie van pannen

Pannen worden vooral gemaakt van staal, gietijzer of gietaluminium. Glazen en porseleinen pannen bestaan ook, maar hebben aanmerkelijk minder goede verwarmingseigenschappen.

Niet alle pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Sommige artikelen kunnen beter niet op gas gebruikt worden, andere zijn juist voor inductiekoken ongeschikt.

Een algemene waarschuwing: pannen met uitstekende kunststof delen, zoals een zwarte kunststof greep, kunnen beter niet op gas worden gebruikt, zodat de greep niet kan smelten wanneer het vuur te hoog staat en de vlam langs de pan 'likt'. Kies anders ervoor om deze pannen in grote maten te kopen en op kleine pitjes te gebruiken.

 

 
   

Edelstalen pannen

Edelstalen pannen zijn er in twee soorten:

 • pannen uit één stuk

 • pannen met een aan de pan verzegelde bodem

 • De eerste soort kenmerkt zich door een gelijke warmtegeleiding door de hele pan. Een pan uit een stuk wordt bovenaan de wand bijna net zo warm als onderaan en verhit het gerecht dus van alle kanten.

  Pannen met een aangezette bodem hebben vaak een extra zware bodem, die uit zeer veel lagen kan bestaan om warmtegeleiding aan de binnenkant en isolatie aan de buitenkant te combineren. De losse 'bovenpan' wordt ook iets minder warm en is dus beter beet te pakken. De allerzwaarste bodemsoorten kunnen zelfs van gas naar elektrisch koken en omgekeerd overgaan - een uiterste beproeving van het materiaal

  Veel edelstalen pannen maken gebruik van meerlaags materiaal. Binnenin zit dan aluminium - een goede geleider. Daaromheen edelstaal, dat niet roest en heel sterk is. Soms is er ook nog koper bij, dat ook goed geleidt, maar wel vaak gepoetst moet worden.

  De oren van stalen pannen zijn meestal apart aan de pan gezet, soms nog met extra isolerend materiaal om ze koeler te houden. Kunststof oren blijven nog beter koel, maar zijn minder handig met gasfornuizen. Een glazen deksel is handig om het eten in de gaten te houden.

  De meeste edelstalen pannen zijn voor alle warmtebronnen geschikt.

   

   
     

  Gietijzeren pannen

  Gietijzer wordt geëmailleerd (bijvoorbeeld in de bekende oranje-rode kleurstelling) of gecoat in een matte zwarte uitvoering. In beide gevallen beschikt u over een pan die, eenmaal warm, heel erg goed de warmte vasthoudt.

  Een pan van gietijzer is zwaar, maar daardoor ook heel degelijk. Wel is het belangrijk de pan goed vet te houden op de randen, zodat roestvorming tot een minimum beperkt wordt.

  Coatings en emaillelagen zijn niet geschikt voor scherpe metalen voorwerpen, kies dan een stalen pan. Maar kunststoffen en houten roerspatels zijn er gelukkig in overvloed.

  Gietijzer is voor alle warmtebronnen geschikt.

   

   
     

  Gietaluminium pannen

  Gietaluminium pannen zijn een lichte variant op gietijzer. Ze zijn ook zeer geschikt voor stoven en braden. Wel weer oppassen met vorken of keukenmessen in de pan, de binnenkant is gevoelig.

  Gietaluminium heeft meestal het effect van een anti-aanbaklaag, dus erg eenvoudig om in te bakken.

  Gietaluminium is voor alle warmtebronnen behalve inductie geschikt.

   
     

   

  Meer over ...

  bakken en braden

  koken

  stamppot en hoge druk

  pasta, asperges en aromakoken

  roerbakken

  water koken

  fonduen

  sauzen

   

   
     


   

   
     

  Contact

  Relatiegeschenken

  Merkenindex