In English

  E-mail
 
Webshop Nieuws Aanbiedingen Profiel Leeuwin's Serviezenhuis Cadeaulijsten
&
trouwen
Online cadeaulijst Merken
 


 Sitemap Leeuwin.nl

 

Tafeldektips

 

Nieuw bij Leeuwin's Serviezenhuis

Kopen bij Leeuwin's Serviezenhuis

Aanbiedingen

Cadeaulijsten / bruidsideeŽn

Klantenkaart

Merkenindex

Kleurig tafellinnen

Cadeau-ideeŽn

Tafeldektips

Contact

 

 

etiquette

Hoe hoort het eigenlijk?


Met deze pagina in de favorieten kan je alle diners voorbereiden zoals het hoort volgens de aloude etiquette.

 

 
 

Om te beginnen: kijk naar de maat van de tafel en pas deze aan als het een in- of uitklapbaar meubel is. Zorg voor een passend tafelkleed, of leg twee dezelfde kleden over elkaar in een noodgeval.

Leg de eventuele rechauds en warmhoudplaten als eerste op tafel, samen met kandelaars en andere tafelstukken.

Leg eerst het servies neer, daaromheen gebeurt alles. Begin met de lege of kant-en-klare delen, dus peper & zoutstellen, borden en schalen.

Leg onderborden onder de dinerborden, dit staat mooi en laat de gasten weten dat ze bijzonder zijn. Bij verzilverde onderborden altijd stof of papier tussen het onderbord en de borden daarop leggen, om krassen te voorkomen!

Zet het dinerbord alvast op tafel. Daarbovenop kan een servet liggen, of het bord met de eerste gang.

Bij het neerleggen van het bestek, draag het bestek zodat het elkaar niet raakt. Dit voorkomt krasjes. Ditzelfde geldt voor het glaswerk en alle stalen en verzilverde artikelen.

Argenteria Schiavon S.p.a. - Silversmiths since 1957 - Dal 1957 firma l'argento

  De bestekdelen horen aan de zijkanten van het bord, in de volgorde waarin ze gebruikt gaan worden. Men begint altijd te eten met de buitenste delen. Om het netjes neer te leggen, begin met het neerleggen van de binnenste delen.

  Messen en lepels liggen rechts, vorken aan de linkerkant. Voor Nederlandse gasten mag de lepel met de bak open liggen, mensen uit Frankrijk en nog zuidelijker  zien graag de vorken en lepels toegedekt - 'omgekeerd' dus. Messen liggen met de snijdende kant naar binnen, naar het bord.

Een etiquetteregel stelt dat er twee messen op tafel mogen liggen: een tafel- of steakmes en een vismes. Ligt er geen vismes, dan mag het dessertmes langs het bord liggen. Dessertlepeltjes en -vorken liggen bovenaan het bord, met de tanden van de vork naar rechts en de andere delen naar links. Bovenaan het bord mogen maximaal drie delen liggen.

Het glaswerk staat het mooist en veiligst als het hoogste glas achteraan staat. Staan er drie glazen op voet, zet dan de grootste twee naast elkaar en maak zo een driehoek met het voorste, kleinste glas. Een bekerglas kan het beste (ook weer om omstoten te voorkomen) helemaal vooraan, aan de rechterkant staan.

Glaswerk hoort op tafel te blijven staan totdat de gasten van tafel gaan. Uitzondering hierop: champagne- en cocktailglazen, wanneer er hiermee getoast wordt of een kleine gang in geserveerd wordt.

  De regels zijn niet van ijzer! Vaak is het plezier veel belangrijker, dus bedenk zelf leuke volgordes en versieringen. Zelfs tafeldekken kan leuk zijn, als je maar creatief te werk kan gaan.

 
 

 

Argenteria Schiavon S.p.a. - Silversmiths since 1957 - Dal 1957 firma l'argento

 

 
 

Met dank aan: Schiavon ( http://www.schiavon.it/ )