Om te beginnen: kijk naar de maat van de tafel en pas deze aan als het een in-
of uitklapbaar meubel is. Zorg voor een passend tafelkleed, of leg twee
dezelfde kleden over elkaar in een noodgeval.
Leg de eventuele rechauds en warmhoudplaten als eerste op tafel, samen met
kandelaars en andere tafelstukken.
Leg eerst het servies neer, daaromheen gebeurt alles. Begin met de lege of
kant-en-klare delen, dus peper & zoutstellen, borden en schalen.
Leg onderborden onder de dinerborden, dit staat mooi en laat de gasten
weten dat ze bijzonder zijn. Bij verzilverde onderborden altijd
stof of papier tussen het onderbord en de borden daarop leggen, om krassen
te voorkomen!
Zet het dinerbord alvast op tafel. Daarbovenop kan een servet liggen, of
het bord met de eerste gang.
Bij het neerleggen van het bestek, draag het bestek zodat het elkaar niet
raakt. Dit voorkomt krasjes. Ditzelfde geldt voor het glaswerk en alle
stalen en verzilverde artikelen.

De bestekdelen horen aan de zijkanten van het bord, in de
volgorde waarin ze gebruikt gaan worden. Men begint altijd te eten met de
buitenste delen. Om het netjes neer te leggen, begin met het neerleggen
van de binnenste delen.
Messen en lepels liggen rechts, vorken aan de linkerkant.
Voor Nederlandse gasten mag de lepel met de bak open liggen, mensen uit
Frankrijk en nog zuidelijker zien graag de vorken en lepels
toegedekt - 'omgekeerd' dus. Messen liggen met de snijdende kant naar
binnen, naar het bord.
Een etiquetteregel stelt dat er twee messen op tafel mogen
liggen: een tafel- of steakmes en een vismes. Ligt er geen vismes, dan mag
het dessertmes langs het bord liggen. Dessertlepeltjes en -vorken liggen
bovenaan het bord, met de tanden van de vork naar rechts en de andere
delen naar links. Bovenaan het bord mogen maximaal drie delen liggen.
Het glaswerk staat het mooist en veiligst als het hoogste
glas achteraan staat. Staan er drie glazen op voet, zet dan de grootste
twee naast elkaar en maak zo een driehoek met het voorste, kleinste glas.
Een bekerglas kan het beste (ook weer om omstoten te voorkomen) helemaal
vooraan, aan de rechterkant staan.
Glaswerk hoort op tafel te blijven staan totdat de gasten van tafel gaan.
Uitzondering hierop: champagne- en cocktailglazen, wanneer er hiermee
getoast wordt of een kleine gang in geserveerd wordt.
De regels zijn niet van ijzer! Vaak is het plezier veel
belangrijker, dus bedenk zelf leuke volgordes en versieringen. Zelfs
tafeldekken kan leuk zijn, als je maar creatief te werk kan gaan.
|